Weetjes Jodendom & Islam
Jodendom
Islam
Klaagmuur in Jeruzalem
In Jeruzalem staat de Klaagmuur. Eerder stond er op de Tempelberg een erg belangrijke tempel voor de joden. Deze werd verwoest, waarna er een nieuwe tempel werd gebouwd. Ook deze werd verwoest en de Klaagmuur is het enige overblijfsel van de tempel. Daarom is de Klaagmuur nu de belangrijkste plek voor de joden.
Mekka
Voor de moslim is het verplicht, die het zich financieel en qua gezondheid kan veroorloven, om ten minste één keer in zijn/haar leven naar Mekka af te reizen. Jaarlijks vindt er dan ook een Hadj plaats, de bedevaart naar Mekka waar miljoenen moslims aan mee doen. Mohammed zou in Mekka geboren zijn en ook ontving hij zijn eerste openbaring dichtbij Mekka. Daarom is het voor de moslims een heilige stad. De stad is dan ook streng verboden voor niet-moslims.
יהוה
De god in het jodendom wordt aangeduid met יהוה wat jod-hee-vav-hee (JHWH) betekent. God is voor de joden een begrip van absolute eenheid. Zij beschouwen hem als het absolute één. Hij is ondeelbare en de ultieme vorm van het begrip één. Hij is almachtig en heeft geen einde, geen begin, geen vorm en geen geslacht. Ze vinden dat er geen enkel begrip is, in welke taal dan ook, dat god correct omschrijft. De god van de joden is Jahweh.
TeNaCH
De TeNaCH is de benaming voor de heilige boeken van de joden. Het heilige boek is geschreven in het Hebreeuws. Het eerste deel heet de Thora. Hierin staan de vijf boeken van Mozes waarin de stukken tekst staan die God hem gedicteerd heeft. Er staan verhalen in over het joodse volk en leefregels zoals De Tien Geboden. Het tweede deel heet Nebiim, waarin verhalen, wijze lessen en dromen van joodse profeten staan. Het derde deel heet Chetubi, waarin gedichten, spreuken en verhalen staan.
Koran
Voor de moslims is de Koran het heilige boek. Het is geschreven in het Arabisch. Arabisch is de taal van Mohammed. De boodschappen die Mohammed doorkreeg van de engel Gabriël vertelde hij aan zijn volgelingen, die deze opschreven in de Koran. De teksten gaan over hoe groot Allah is en hoe je in hem moet geloven. Het woord Koran betekend tekst om voor te dragen, dus de moslims lezen elke dag in de Koran of worden eruit voorgelezen.
Zaterdag
Bij de joden is zaterdag gewijd aan god. Zij noemen dit Sjabbat wat ophouden betekent. De joden leiden de heilige dag in met de Sabbat, op vrijdag na zonsondergang.
Vrijdagmiddag
Bij de moslims is vrijdagmiddag gewijd aan god, maar het is geen rustdag. Er mag dus gewoon gewerkt worden.
Pesach of Pasen
Een belangrijk feest voor de joden is Pasen. Zij herinneren dan de uittocht van de slavernij in Egypte en daarmee de geboorte van de joden. Andere belangrijke feesten voor de joden zijn grote verzondag (Jom Kippoer), het wekenfeest (Sjawoet), het loofhuttenfeest (Soekot) en het nieuwjaarsfeest (Rosj Hasjanah).
Offerfeest
Bij het offerfeest denken de moslims terug aan het verhaal van Abraham die er alles voor over had om zijn zoon te offeren. Toen kwam de engel Gabriël die Abraham een lam gaf die hij mocht offeren in plaats van zijn zoon Ismaël. Een ander belangrijk feest is het Suikerfeest, waarmee de moslims de Ramadan afsluiten.
Opdracht 3